ویدئو پروژکتور
ویدئو پروژکتور یک جعبه جادویی است. یک مکعب کوچک با حفرهای دایرهای شکل که تلالو نوری که از آن ساطع میشود ما را از زندگی روزمره جدا کرده و به جهان رویا و خیال پرتاب میکند و به قلب فیلمها و قهرمانان آن میبرد.
مثل هر فناوری به لطف پیشرفتههای مستمر ویدئو پروژکتور هم تبدیل به وسیلهای ارزان و دردسترس برای همه شده است. زمانی بود آرزوی دیدن فیلم برروی پردهای بزرگ تنها در سینماها تحقق پیدا میکرد. بعدتر شرکتهای گوناگونی ویدئو پروژکتورهایی برای استفاده در محیطهای تجاری، آموزشی و خانگی ساختند که به علت فناوری آن زمان بسیار گرانقیمت بودند و هرکسی از عهده هزینه آنها بر نمیآمد. برندهایی همچون سونی (sony)، اپسون (Epson)، اپتما (Optoma)، پاناسونیک (Panasonic) و ویوسونیک (ViewSonic)، سالها در این بازار فعالیت کردند تا هرچه بیشتر ویدئوپروژکتورها را در دسترستر و ارزانتر کنند. امروزه به لطف این کهنهکاران و بسیاری از شرکتها و برندهای جدیدتر مانند شیائومی(Xiaomi) ، ونبو (Wanbo)، وانکیو (Vankyo)، یابر (Yaber) و XGIMI، داشتن ویدیوپروژکتورها برای همه امکانپذیر هست و دیگر میتوانیم فیلمها و سریالها را روی پرده ببینیم و یا حتی بازیهای ویدئویی و کامپیوتری را با کمک آنها هر چه بیشتر هیجانانگیز کنیم.
خرید یک ویدئو پروژکتور مناسب نیازمند توجه به برخی نکات است:
۱- فضایی که میخواهید در آن از ویدئو پروژکتور استفاده کنید را تعیین نمایید.
لازم است بدانید که میخواهید از ویدیوپروژکتور در چه فضا یا محیطهایی استفاده کنید تا بتواند انتخاب بهینهای برای آن محیط را به انجام برسانید. هرچه محیطی که در آن میخواهید فیلم ببینید کوچکتر باشد و امکان کنترل نور و تاریک کردن آن بیشتر باشد، ویدئو پروژکتورهای با رنج قیمتی پایینتر نیاز است و هر چه محیط بزرگتر شود و نور بیشتری در آن وجود داشته باشد به طور خودکار باید سراغ ویدئوپروژکتورهایی با توان نوری بالاتری بروید که قیمت بالاتری دارند.
۲- کاربرد و انتظارتان از ویدئو پروژکتور را مشخص کنید.
اگر هدفتان دیدن فیلم با ویدئو پروژکتور هست لازم نیست به دنبال ویدئو پروژکتوری بروید که برای بازی ویدیویی هم مناسب باشد. همچنین اگر میخواهید فیلم ببینید حتما لازم نیست ویدئو پروژکتوری بخرید که از فرمت 4K پشتیبانی میکند. این را در نظر بگیرید که به ندرت فیلمهای با فرمت 4K در دسترس هستند و آنها هم حجم بالایی دارند. حتی در بیشتر مواقع با توجه به حجم بالای فیلمهای Full HD بسیاری از مردم فیلمهایی که استفاده میکنند تنها در حد کیفیت HD هستند. به این ترتیب صرفا به خاطر اینکه مطمئن باشید دستگاهتان از فرمتهای با کیفیت بالا پشتیبانی کند، هزینه زیادی را متقبل شوید، کار درستی نیست مگر اینکه مطمئن باشید واقعا به فیلمهایی با آن کیفیت نیاز دارید و مهمتر اینکه میتوانید آنها را بیابید و دسترسی داشته باشید.
۳- از پارامترهای فنی کلیدی سر در بیاورید.
چند پارامتر فنی اصلی هستند که خوب است با آنها آشنایی داشته باشید.
لومن (Lumen) و انسی لومن (ANSI Lumen) دو واحد برای بیان میزان روشنایی و شدت نور ساطع شده از ویدئو پروژکتور به کار میروند. برای اینکه در مورد این پارامتر بیشتر بدانید به مقاله اصطلاحات لومن (lumen) و انسی لومنز (Ansi Lumen) در ویدئو پروژکتورها چه معنایی دارند؟ رجوع کنید.
وضوح تصویر (Resolutions) که نشان میدهد حداکثر کیفیت تصویر که ویدئو پروژکتور پشتیبانی میکند چقدر است و بیان کننده تعداد نقطهها در طول و عرض تصویر است.
نسبت تصویر (Aspect Ratios) که نسبت طول به عرض تصویر را نشان میدهد. نسبت تصویر عریض که امروزه بیشتر کاربرد دارد ۱۶:۹ و نسبت تصویری که پیشتر رایج بود و استاندارد مورد استفاده در تلویزیونهای قدیمی محسوب میشود ۴:۳ است.
کنتراست تصویر (Contrast Ratio) که بیان کننده نسبت پررنگترین و کمرنگترین بخش تصویر است. هرچه این مقدار بیشتر باشد، جزییات تصویر بهتر دیده خواهد شد.
۴- فاصله تا پرده و اندازه تصویر موردنظرتان را درنظر بگیرید
ویدئو پروژکتورها نسبت به فاصله ای که از پرده دارند اندازه تصویر متفاوتی ارائه میکنند. هر چه فاصله دستگاه تا پرده نمایش بیشتر شود، تصویر بزرگتر و هرچه فاصله کمتر شود، تصویر کوچکتر خواهد بود. هرچند که در برخی از دستگاهها تنظیم کنندهای وجود دارد که اندکی اندازه صفحه را کم یا زیاد کند ولی بسیار بهتر است تا شما خودتان فاصلهای که میخواهید ویدیوپروژکتور تا صفحه نمایش داشته باشد و اندازه تصویر دلخواهتان را در نظر بگیرید و بر طبق آن مطمئن شوید دستگاه انتخابی، در این فاصله، اندازه تصویر مناسب میدهد